Yumurtalama döneminde vücudunuza neler olduğunu öğrenmek ve doğurgan günlerinizi takip edebilmek için ihtiyacınız olan bilgileri edinmek istiyorsanız Bebedor yanınızda, detaylar yazımızda!
Yumurtlama dönemi (ovülasyon), fizyolojik olarak olgunlaşmış yumurtaların vücuttan atılması şeklinde açıklanabilir. Yumurtlama zamanı kadınlarda 2 adet başlangıcı arasındaki geçen süreye göre değişim gösterebilir ancak genellikle adet dönemlerinin ortasına denk gelen 11. ve 16. günleri arasına denk gelir.
Kadınların doğurgan günleri, yumurtlama başlamadan beş gün öncesinden yumurtlamanın ilk gününe kadar olan süreci kapsar. Her ne kadar kişiden kişiye farklılıklar gösterse de yumurtlama dönemi bir sonraki adetinizden 14 gün önce başlar. Yumurtanın ne zaman serbest bırakılacağını tam olarak kestirmek mümkün değildir ancak spermler birleşmeden yedi gün sonraya kadar vücutta kalabildiği için 11. ve 16. gün arasında düzenli olarak birliktelik yaşamak hamile kalma şansınızı arttırır. (Adetinizin ilk gününü 1. gün olarak saymalısınız.)
Hamileliğin belli başlı erken dönem belirtileri arasında koku alma duyusunda artış, yorgunluk hissi, göğüste şişkinlik ve kramplar yer alır. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız durumunuz doktor tarafından değerlendirilmeli ve süreciniz takip edilmelidir.
Bazı kadınlar bunu hissedebildiklerini söylerler (sırt ağrısı ve kramplar gibi). Eğer düzenli regl oluyorsanız, yumurtalama döneminiz her ay az çok aynı zamanda gerçekleşir. Doğum kontrol haplarınızı almayı yeni bıraktıysanız durum biraz farklı olabilir. Bu durumda regl düzeninizi anlayabilmeniz birkaç ay sürecektir.
Genellikle, yumurtlama adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Eğer 28 günlük bir döngünüz varsa, 14. gün civarında gerçekleşiyor olabilir. Adet döngü uzunlukları 21 ile 35 gün arasında değişebilir. Bazı kadınlar her döngünün aynı gününde yumurtlarlar, bazıları içinse yumurtlamanın zamanlamasını tahmin etmek daha az nettir. Ne zaman yumurtladığınızı hesaplamayı öğrenmek hamile kalacağınız zamanı planlamak açısından size yardımcı olabilir.
Adetinizden hemen önce, adet sırasında ve hemen sonrasında hamile kalmanız mümkündür. Hamile kalma olasılığınız döngünüzün zamanlaması ve de adetinizin uzunluğuyla alakalıdır.
Yumurtlama döneminde, hamile kalmanıza elverişli bir yumurta tüplerinizde 24 saat aktif kalır. Bazı kadınların 22 güne kadar kısabilen döngüleri vardır. Kısa bir döngünüz, uzun süren adet dolayısıyla hemen adetiniz bittiği dönemde yumurtluyor olabilirsiniz. Adet sürecinde cinsel birliktelik yaşadıysanız hamilelik durumu söz konusu olabilir.