Bebeğiniz hayata ilk geldiğinde, onunla beraber bir kullanma kılavuzu gelmedi. Bu kılavuzu ikiniz birlikte yazdınız. O günden bu yana ikiniz de çok olgunlaştınız. Birbirinize olan sevginiz gün geçtikçe büyüdü. Yakında o bir emekleme canavarı olacak, siz de yepyeni dönüm noktalarıyla tanışacaksınız. Bebeğinizin ilk yılının ikinci yarısına hoş geldiniz!
Bu dönemde bebeğinizin rasgele çıkardığı sesleri çok da hafife almamak gerek. Bu sesler henüz bir anlam kazanmış olmasa da bebeğinizin beyin gelişimi için büyük önem taşımakta. Onunla konuşun, ona gününüzü anlatın, yaptıklarınızı sesli olarak açıklayın. Şu an duyduğu tüm kelimeler, ileride bir kelime haznesi oluşturmasına yardımcı olacaktır. Konuşurken ara ara durup, onunda birkaç ses denemesi yapmasına izin vererek, sohbetinize onun da katkıda bulunmasını sağlayın.
Bebeğiniz doğduğu günden bu yana en çok sizinle zaman geçirdi. Bu nedenle size fazlasıyla bağlandı. Çevresindeki dünyayı keşfetmeye başlamasıyla da aslında favori insanının siz olduğuna karar verdi. Siz yanında olmadığınızda üzülebilir veya huzursuzlaşabilir. Sürekli aklındasınız ve onu yalnız bıraktığınızda yokluğunuzun farkında. Bu süreç aranızdaki güveni sağlamlaştırmak için önemlidir. Ona çaktırmadan gidip gelmeyi denemeyin. Bunun yerine, her seferinde giderken ona ‘’görüşürüz!’’ diyerek el sallamanız ve belirli bir zaman içerisinde dönmeniz onun bu sürece alışmasını sağlayacaktır. Gittiğinizde geri döneceğinizden emin olacaktır.
Beslenme düzenine yeni gıdalar eklemeye başladığınızda, kilosunun da değişim gösterdiğini fark edeceksiniz. Bebeğiniz gözünüze fazla kilolu ya da fazla zayıf görünebilir. Ancak bu durum sizi endişelendirmesin. Bebeğin kilosu, sağlıklı olup olmadığına dair sinyaller verse de tamamen doğruyu göstermesi mümkün değildir. Kız bebeklerde ortalama 5800-9800 gr, erkek bebeklerde ise ortalama 6300-10900 gr arası normal kabul edilir.
Katı yiyecek tüketimi nasıl gidiyor? Bebeğiniz katı besinlere alışması biraz zaman alabilir ancak ona farklı tatlar denetmekten çekinmeyin. Şu anda ona tattırdıklarınıza daha kolay alışabilir. Birinci yıla girdiğinde yeni besinleri kabullenmesi biraz daha zorlaşacaktır. Şimdiden farklı lezzetlere alışması için çabalayın. Kim bilir, belki de bir gurme yaratıyorsunuzdur!