Bebeğim 6 Haftalık: Bebeğim Büyüyor

Bu hafta birçok dönüm noktasıyla karşı karşıyasınız. Olası iki yeni gelişme: cinsel ilişkiye geri dönüşünüz ve süt pompası kullanmaya başlamanız. Pardon, bu iki aktiviteyi aynı cümlede belirtmemiz keyfinizi mi kaçırdı? Yoksa keyfiniz zaten çok da yerinde değil miydi? Cinsel ilişki konusunda cesaretiniz son zamanlarda kırıldıysa, profesyonel destek almak işe yarayabilir. Onun dışında bu hafta o kadar da sıkıntılı değil… Bebeğiniz ve sizin için güzel bir hafta başlıyor!

 

Bebeğim 6 Haftalık: Bebeğim Büyüyor Görseli 2

Büyüme atakları devam ediyor

Altıncı haftada bebeğiniz tekrar bir büyüme atağı geçirebilir. Biraz mızmızlanıp sizden onu daha fazla emzirmenizi bekleyebilir, tam da emzirme düzeninizi oturtmuşken… Emziriyorsanız, bebeğiniz istedikçe onu emzirin: bu talebi sizin süt miktarınızı da dolaylı olarak çoğaltacaktır. Bazı anneler emzirmeyi önceden bırakmış olsa da doktorlar altıncı haftaya kadar süt pompası, biberon ve devam sütü kullanılmasını tavsiye etmiyor. Sizin sütünüzün yerini hiçbir şey tutamaz.

Emzirme saatleri arasında süt pompalamak da süt miktarınızı arttıracaktır. Zaman zaman bebeğinizi yalnız bırakarak kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak istiyorsanız, sütünüzü önceden pompalamak iyi bir yöntem. Şimdi kaliteli bir göğüs pompası ve emzirme sütyenine yatırım yapmak için ideal zaman.

Bebeğim 6 Haftalık: Bebeğim Büyüyor Görseli 3

Mor ağlama dönemi, bebeğiniz hüngür hüngür, durmadan, tükenmeden ağladığı dönemdir. Ona ne yaparsanız yapın yatıştırmanız imkansızdır. Mor ağlama döneminin, bebeğinizin ağlarken aldığı renkle alakalı olmadığını bilmelisiniz. Bu zorlu sürece verilen isimdir; fakat bebeğiniz bir süre sonra hafiften morlaşmaya başlarsa şaşırmayın. Eğer siz de bebeğinizi yatıştıramamaktan dolayı deliye dönüyorsanız, bu konu üzerine başka yazıları okumanızı öneririz.

Bebeğinizin büyüme hızına yetişmeye çalışırken bazen maraton koşuyor hissine kapılabilirsiniz. Tam emzirme saatleri arasındaki süreyi dört saate çıkardınız, bebeğiniz aç bir kurt gibi tekrar saat başı beslenmeyi istemeye karar verdi. Bu gelişiminin doğal bir parçasıdır. Küçüğünüz yalnızca yakınlarda olacak bir başka büyüme atağı için stok yapıyor.

Uyku düzenine dönersek, normal kategorisi altında birçok ayrışma buluyor. Bazı sihirli bebekler artık neredeyse gece boyu uyumayı başarırken bazıları hala ilk haftanın heyecanını koruyor desek abartı olmaz…

Bebeğinizin gülücükleri artık hayatınızın parçası

Bebeğiniz siz yokken de sizi hatırlayabilecek olgunluğa ulaştı. Onla bir süre ayrı kaldıktan sonra yanına döndüğünüzde sizi sevinçle karşılayacak ve ilginizi isteyecektir. Altıncı haftada bebeğinizin boynunu daha iyi kontrol etmesini, sizi kafasıyla takip etmesini ve meme ucunuza doğru kafasını kaldırmasını bekleyebilirsiniz. Gülümsemeler ve kıkırdamalar da artık hayatınızın bir parçası. Bebeğinizin çevresini bakabileceği, dinleyebileceği ve hissedebileceği şeylerle doldurmanız gelişimi açısından önemli. Dahası bu hamleniz onun ilgisini çekecek ve sıkılmasını engelleyecektir.

Kolik ve reflüye dikkat!

Kolik ve reflü… Bu iki kelime kâbusunuz haline gelmiş olabilir. Reflü için tedaviler olsa da kolik için net bir neden ve çözüm yoktur. Bebeğiniz saatlerce çığlık çığlığa ağlarken umutsuzluğa sürüklenebilirsiniz. Bu süreçte çaresizliğe kapılmayın. Doktorunuzun tavsiyelerini izleyin ve tanıdığınız diğer annelerle konuşmayı deneyin. Başka bir bebek için işe yaramış bir çözüm sizin bebeğinize de iyi gelebilir ancak bebeğiniz acı çekiyorsa, kusuyorsa, kilo almıyorsa ve nefes almakta zorlanıyorsa bu belirtiler Gastroözofageal Reflü (GÖR) hastalığını işaret ediyor olabilir ve bebeğinizin farklı bir tedavi görmesi gerekebilir.