Yepyeni dönüm noktalarına yaklaştığınız beşinci ayda, bebeğinizin gelişimi tam hız devam ediyor. Yuvarlanma, kavrama, gülme, ağlama derken onun varlığı sizde de hayat katıyor. Hem onun ne kadar büyüdüğüne hem de hala ne kadar saf ve küçük olduğuna inanamıyorsunuz. Beşinci ayın beraberinde getireceklerini gelin birlikte inceleyelim…
Bebeğiniz birkaç aydır ufak tefek sesler çıkarıyordu ama bu aralar sizinle konuştuğu hissine mi kapılıyorsunuz? Biran onun ‘’ba-ba’’ ya da ‘’da-da’’ dediğini duyduğunuzda bebeğim konuşmaya başlıyor diye heyecanlanıyor musunuz? Bu sesler size tanıdık gelse de ‘’gerçek kelimeler’’ değildir. Bebeğinizin kelimeleri kişilerin farkında olarak söylemesi birkaç ay daha sürecektir. Şimdilik, kendi de ne dediğini bilmeden iletişim kurma hevesini yansıtıyor sadece.
Gece uykularının yanı sıra gündüz kestirmelerinde bebeğiniz ne durumda? Beşinci ayın sonlarına doğru bebekler genelde günde iki kere kestirerek uyku ihtiyaçlarını karşılarlar. Bebeğiniz artık çevresinin farkında ve ilgisini çeken birçok durumla karşı karşıya. Bu kadar enteresan bir dünyayla tanışmış olan bebeğinizden sürekli uyuması nasıl beklenir ki! 5.aydan sonra değişen tek şey uyku düzeni de değil üstelik. Bebeğinizin boy ve kilosunda da farklılıklar kendisini gösterebilir. Bu dönemde kız bebekler ortalama 5000-8700 gr ağırlığında ve 57-70 cm uzunluğunda, erkek bebekler ise ortalama 5100-9000 gr ağırlığında ve 58-70 cm uzunluğunda olabilir.
Kendi kendine oturmaya gelince, bebeğiniz hala öğrenme aşamasında. Bazı bebekler bunu biraz daha erken başarabilse de çoğu bebek bu dönemde bir yastıktan destek alarak veya bacaklarının arasına bir kolunu koyup dengesini sağlayarak oturabilir. Yuvarlanmayı oldukça iyi öğrendiği için artık bebeğinizi nerede bıraktığınıza daha çok dikkat etmelisiniz. Hem yatağı ve hem de bez değiştirme masası gerekli güvenliklerle donatılmış olmalı ki bebeğinizi yalnız bıraktığınızda kendisini yuvarlayarak aşağı düşmesin. Yuvarlanma konusunda bebekler sanıldığından çok daha iddialıdır. Hatta bir odadan diğer odaya kendisini yuvarlamayı başaran bebekler bile var. Sınırları belirleyin ve mümkün olduğunca gözünüzü ondan ayırmayın!
Bebeğinizin zihni geliştikçe, etrafına daha çok ilgi duymaya başlar. Oyun oynamak sadece bir eğlence değil aynı zamanda bebeğinizi yeni bilgilerle beslediğiniz bir eğitimdir. Ona şarkı söylemeniz bile çok yararlı olacaktır. Bebeğiniz artık tanıdığı ritimleri, günlük olaylarla ilişkilendirebiliyor. Örneğin ona her gün yatmadan önce söyleyeceğiniz bir şarkı onu hem rahatlatacak hem de uyuması gerektiği sinyalini verecektir. Sesinizin sahnelere layık olmaması önemli değil, o sizi dinlemekten hep memnun olacaktır.