Bebeğim 4 Aylık: Yeni Keşifler İçin Rota Oluşturuldu

Uyuma, beslenme, oynama ve çevresindeki dünyayı gözlemleme ve dahası… Bebeğiniz kendi rutinini kurdu ve yaşam tarzını oturttu! O artık daha güçlü ve kararlı bir bebek. Birkaç yıl içerisinde kendisini gösterecek karakter yapısına dair ufak sinyaller de gelmeye başladı. Ne kadar mükemmel olduğunu düşünmeden duramıyorsunuz ve gelişiminin devamını heyecanla bekliyorsunuz.

Bebeğim 4 Aylık: Yeni Keşifler İçin Rota Oluşturuldu Görseli 2

 

Küçük objelere dikkat!

Bu dönemde bebeğiniz, karın üstü yatarken kendini yuvarlayıp sırt üstü yatar pozisyona gelmeyi öğreniyor. Yani karnının üstünde geçirdiği zamanlar azalmaya başlayacak. Sizi şaşırtacak bir başka başarısı ise artık elindeki objeleri ağzına kendi götürebilecek. Bu onun kendini rahatlatması ve diş ağrılarını dindirmesi açısından faydalı olacak. Size düşen ise onun yutup boğulmasına neden olabilecek tüm küçük objeleri ondan uzaklaştırmak. Gözünüzden kaçan bir tanecik obje bile kötü sonuçlara neden olabilir!

4. ayda, aşıların ikinci turu için bebeğinizi bir kez daha doktoru ile buluşturmanız gerekecek. Telaşlanmanıza gerek yok çünkü bebeğiniz bu konuda sandığınızdan daha cesur. Diğer rutin kontrolleri de yaptırmalı ve son görüşmenizden itibaren bebeğinizde gözlemlediğiniz değişimleri doktorunuza aktarmalısınız. Aklınıza takılan sorulara cevap almayı da ihmal etmemelisiniz.

Kafanızı kurcalayan sorulardan birinin “Bebeğimin boy ve kilosu normal mi?” olduğunu tahmin edebiliyoruz. Cevabı her bebeğin kendi gelişim seyrine göre değişiklik gösterse de; 4 aylık kız bebeklerin ortalama kilosu 4500-8000 gr arasında iken; erkek bebeklerde bu ortalama 4600- 8250 gr arasındadır. Kız bebeklerde 56-68 cm, erkek bebeklerde ise 57-68 cm normal sayılabilecek uzunluklardır.

Bebeğiniz artık sinyalleri daha net alıyor

Bir diğer gelişme ise bebeğinizin gün boyunca neler olacağını tahmin edebilme yeteneğini kazanması. Hayatının rutin ve benzer olaylardan oluştuğunu anlarken, bu olayların nasıl birbirine bağlı olduğunu ve belli olayların nasıl sonuçlandığını fark etmeye başlıyor. Beslenme zamanı, uyuma zamanı ya da sarılma zamanının geldiği sinyalini alabilecek.

Bebeğinizin zihinsel gelişimi, uyku düzeninde bozulmalara yol açabilir. Geceleri, önceden onu rahatsız etmeyen sesler şimdi uyanmasına sebep olabilir. Özellikle diş çıkarma ağrıları sırasında uykusu sıklıkla bölünebilir. Beyaz gürültü makinesi kullanmak gibi alternatif yöntemlere başvurabilirsiniz. Bu dönemde yine biraz uykusuz kalsanız bile artık daha donanımlı bir anne olduğunuzu siz de biliyorsunuz!