Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum

Bebeğiniz yedinci gününü geride bırakırken taze bir anne olarak kendinize daha çok güvenmeye başladınız. Bebeğinizin varlığına ve ona nasıl sahip çıkacağınıza yavaş da olsa alışıyorsunuz. Hala şaşkın olmanız normal; sadece 8 gün önce hala hamileydiniz. Bebeğinizle geçireceğiniz ikinci haftada her şey daha da güzel ve daha da yorucu olacak. Bakalım gelişim sürecinde bu hafta sizi neler bekliyor…

 

Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum Görseli 2

 

İlk banyo için hazırlıklar tamam

Bebeğinizin göbek bağı, henüz düşmediyse, bu hafta düşecektir. Düştüğünde biraz kanayabilir ve iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Bölgeyi suyla yıkayın, kızarıklık ve şişme gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını gözlemleyin. Her şey yolunda ise bebeğiniz ilk banyosuna hazır demektir. Suyu ne kadar sevip sevmeyeceği tamamen bebeğinize bağlı. Bu yüzden onun için olabildiğince huzurlu bir deneyim yaratmaya çalışın.

 

Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum Görseli 3

 

Yemek ve uyku düzeni yaratmalı mıyım?

Bir yemek ve uyku düzeni kurma düşüncesine henüz kapılmamakta fayda var. Bebeğiniz neredeyse tüm gün boyunca uyuyor, her 2-3 saatte bir süt emiyor ve günde 6-10 tane bez pisletiyor. Eğer bir deftere not almıyorsanız veya bir application (mobil uygulama) kullanmıyorsanız kafanızın biraz karışmaya başlıyor olması kaçınılmaz. Bugünün hangi gün olduğunu bile takvime bakmadan hatırlayabiliyorsanız sizi takdir ediyoruz. Son olarak, eğer bebeğiniz ilk haftasında kaybettiği kiloyu geri alarak doğum kilosuna henüz dönmediyse doktorunuza danışmanızda fayda var. Böyle bir sorun gözlemlemediyseniz, bebeğinizin yavaşça tombullaştığını ve büyüdüğünü görmeye başlamanın keyfini çıkarın.

Yeni doğan refleksleri nasıl olur?

İkinci haftada bebeğinizle küçük bir oyun oynayabilirsiniz. Onunla yüz yüze geldiğinizde dilinizi dışarı çıkarın. Karşılığında o da dilini çıkarırsa, sizi taklit ettiği hissine kapılabilirsiniz. Bebeklerin ilk aylarda dillerini bu şekilde dışarı çıkarmaları, eskiden gelen ve ağızlarına istenmedik objelerin girmesini önlemek amaçlı bir refleks.

Şu anda bebeğinizle ilgili fark edebileceğiniz fakat ilerleyen aylarda yok olacak birkaç şey daha var. Bebeğinizi yatağına yatırmak için aşağı doğru indirdiğinizde aniden kollarını yana doğru açabilir veya uyuyorsa uyanabilir. Kundaklama, bu korku refleksini engellemeye yardımcı olacaktır. Bebeğinizin bu dönemde beslenme refleksi de aktiftir. Sizin göğüslerinize doğru yönelecek veya dudağına değen cisimleri oldukça güçlü bir şekilde emmeye başlayacaktır.

Yeni doğan bebekler, yetişkinlere göre genelde daha çok REM uykusunda yani uykunun en derin, rüya evresinde uyurlar. Yine de bu sizi huzurlu bir gece yaşamaya bırakacakları anlamına gelmiyor. Bebeğiniz gece boyunca homurdanma ve sızlanma gibi birçok garip ses çıkarabilir. Minicik yavrunuzdan nasıl öyle sesler çıktığını düşünüp endişelenebilirsiniz ama buna gerçekten gerek yok, her şey yolunda.