Bebeğiniz neredeyse iki aylık ve kişilik özellikleri belirginleşmeye başladı! Güzellik kraliçesi, asi genç ya da minik utangaç olabilir mi acaba? Belki de komedyendir? Aksi takdirde şimdiden bu kadar komik olmayı nasıl başarabilir ki? Bebeğiniz, yüz ifadeleri ve çıkardığı sesler repertuarına eklemeler yapmaya devam ederken, onun kişilik eğilimlerinin de ortaya çıkmaya başladığını fark edeceksiniz. Ne kadar heyecanlansanız da bebeğinizin kişiliğinin o büyüdükçe, yeni deneyimler yaşadıkça ve kendine güven kazandıkça değişeceğini unutmayın. Gülüşü ise yıllar sonra, kocaman olduğunda bile şimdikinin aynısı kalabilir. Bazı şeyler pek değişmez…
Bebeğiniz sizinle iletişime geçiyor
Değişimler ve gelişmeler sekizinci haftada da peşinizi bırakmayacak. Bebeğinizle konuşmaktan bahsetmiş miydik? Artık size ufak tefek cevaplar verebilecek! Cevap vermek derken, sizin dediklerinize karşılık çıkaracağı seslerden bahsediyoruz tabii.
Tüm bunların dışında bebeğinizin doğru kilo ya da boyda olup olmadığı konusunda endişelerinizin olduğunu biliyoruz. Öncelikle her bebeğin boy ve kilo bakımında farklılıklara sahip olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle etrafınızdaki diğer bebekleri gözlemleyerek, kendi bebeğinizin normal gelişim gösterip göstermediğini saptamaya çalışmak doğru olmayacaktır. 2 aylık kız bebeklerin en düşük 3500 gr, en yüksek 6400 gr olması, erkek bebeklerin ise en düşük 3600 gr, en yüksek 6600 gr olması beklenir. Ayrıca kız bebeklerin bu dönemde ortalama 62 cm, erkek bebeklerin ise ortalama 63 cm olması normal karşılanır.
Bebeğinizin kıkırdamalarını henüz duymadıysanız yakında duymayı bekleyebilirsiniz. O an, kalbinizi ısıtacak ve tüm sıkıntılarınızı giderecektir. Kıkırdamalarını onun ilk kahkahalarına doğru bir adım olarak düşünebilirsiniz. Komik, şaşırtıcı veya sıradan bir olay bile onun kahkaha atmasına sebep olduğunda siz de dünyanın en mutlu annesi olacaksınız.
Eğer bebeğiniz her emzirme zamanında ısrarla emzirmeyi bırakmak istemiyorsa, emzirme rutininizde değişiklikler yapma zamanı gelmiş demektir. Emzirme sürecinde oturmak yerine ayakta kalarak emzirmeniz iyi bir çözüm olabilir. Farklı koltuklarda veya farklı yerlerde emzirmeniz de onun dikkatini dağıtmaya yardımcı olacaktır. Emzirme saatlerinin arasını biraz daha açmak da sizi rahatlatabilir.
Salya akıtmak, pek hoş olmasa da çoğu bebekte görülen ve yaklaşık bir yaşına kadar devam eden bir alışkanlıktır. Bu bebeğiniz için bir problem teşkil etmese de sizi çamaşır günü geldiğinde yorabilir. Yeme pozisyonunu değiştirmek işe yarayabilir. En etkili çözüm ise bebeğinizin karnı tam doymadan biraz önce emzirmeyi kesmek. Doğru ayarı yakalamak biraz zaman ve birçok deneme gerektirebilir ama sonuç hem sizi hem de bebeğinizi sevindirecektir.