Bebeğim 10 Aylık: Emekleme Ve Tutunarak Ayağa Kalkma Dönemi

Bebeğinizin size duyduğu sevgi… Sizin ona duyduğunuz sevginin karşılığını ondan almak kalbinizi nasıl da kabartıyor! Bu dönemde bebekler ebeveynlerine oldukça bağlıdır. En sevdiği insanları tanıyorlar ve sevgilerini gösterebilecek olgunluktalar. Sevgi alışverişinizin keyfini doyasıya çıkarın deriz! Zamanla bebeğiniz büyüyecek ve size olan bağlılığı farklı boyutlar alacak. Şimdilik o kadar ileri gitmeyelim ve onuncu ayda olacak gelişmelere bir bakalım.

Bebeğim 10 Aylık: Emekleme ve Tutunarak Ayağa Kalkma Dönemi Görseli 2

Yürüme denemeleri yapmanın tam sırası!

Büyük bir olasılıkla bebeğiniz artık kendini bir yerlere tutunarak ayağa kaldırmayı başarabiliyor. Belki de jet hızıyla emekleyerek önünde ne varsa yerle bir edebiliyor. Onu bacaklarınızın arasına alıp, iki elinden tutarak, yürüme denemesi yapmak için iyi bir zaman. Aşağı eğilmekten kısa bir süre sonra yorulabilirsiniz fakat bu aktivitenin onun çok hoşuna gittiğini bilmelisiniz. İlk adımlarını atmaya başladığında yaşayacağınız mutluluk da bonus!

Yıkma ve dağıtma konusunda şu ana kadar profesyonelleşmiş olan bebeğiniz yavaşça farklı taraflara doğru yönelmek isteyecektir. Etrafında düzen kurma ve bir işi en efektif şekilde bitirme konusunda artık onun da bazı fikirleri var. Oyuncaklarını sıraya koymaya başlayabilir veya bir aksiyon almadan önce düşünerek mantıklı hareket edebilir. Düzenliliğe bir başlangıç yapsa da sonunda tekrar her şeyi dağıtacağından şüpheniz olmasın. Bebeğiniz hızla bilinçli bir birey olmaya doğru ilerliyor!

Bebeğim 10 Aylık: Emekleme ve Tutunarak Ayağa Kalkma Dönemi Görseli 3

Sosyal gelişiminin yanında, bebeğinizin fiziksel gelişimi bir önceki ay ile benzerlik gösterir. 10. ayda kız bebeklerde ortalama kilo en düşük 6750 gr, en yüksek 11200 gr iken; erkek bebeklerde en düşük 6950 gr ve en yüksek 11900 gr olarak gözlemlenir. Bu ayda bebek boyu 1 cm kadar uzar ve kız bebeklerde 64-79 cm arasında değişirken, erkek bebeklerde 66-80 cm olması beklenir.

Bebeğiniz sosyalleşmek için çok hazır!

Tabi ki bebeğinizin de dışarı çıkmaya ve diğer bebeklerle arkadaşlık ilişkileri kurmaya ihtiyacı var! Ailesi ve yakınları dışında, kendi ilişkilerini kurmaya başlaması için çok erken değil. Yanında siz olduğunuz sürece çevresini genişletmek ve yeni sosyal ilişkilere girmek konusunda öz güveni her zaman yerinde olacaktır. Arkadaşlık ona uyumlu ve anlayışlı olmayı öğretecektir.

Bebeğinizin ne istediğini bildiğini ve isteklerinin peşinden ne pahasına olursa olsun gittiğini zaten belirtmiştik. Durum böyle olunca bebeğiniz isteklerini fazla ciddiye alabilir. Yetişkinler istekleri konusunda sınırlamalar olduğunun farkında olsalar da bebekler sınırlamalara pek aldırmaz. Yani istediklerine sahip olamayınca evi başınıza yıkması mümkün. Ağlayarak kendisini harap etmesine izin vermeyin. Bunun yerine odak noktasını dağıtmaya çalışın. Aksi takdirde hedefiyle arasına girdiğiniz için size hayli kızacaktır. Bebeklikten çocukluğa olan geçiş sürecinde onun yanında olduğunuzu bir gün unutacak olsa da bilinçaltında bunu hep hatırlayacak.