Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyacağı tüm besin kaynaklarını içerisinde barındırır. Uygun saklama koşullarında saklandığı süre boyunca anne sütü ilk günkü tazeliğini korur. Eğer bebeğinizi emzirmek için vakit bulamıyorsanız ya da çalışan bir anneyseniz, sütünüzü sağıp saklayarak bebeğinizi doyurabilirsiniz.

Anne sütünün, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek gelişimine katkı sağladığı bilinen bir gerçek. Pek çok anne, çalışma ya da farklı sebeplerden ötürü bebeğini sıklıkla emziremeyebilir. Böylesi durumlarda anne sütünü saklamak oldukça önem kazanır. Bu nedenle pek çok anne, sütünü nasıl saklayacağını merak eder. Bu yazımızda sizin için anne sütünün nasıl saklandığına dair bilinmesi gerekenleri derledik.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Daha önce hiç sütünüzü sağmadıysanız, “anne sütü nasıl sağılır” diye düşünmeniz oldukça doğaldır. Anne sütünü sağmak için 3 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemler:

-Elle süt sağma

-Manuel göğüs pompasıyla süt sağma

-Elektrikli göğüs pompasıyla süt sağma

Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, sütü sağdığınız kabın temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kabı mikroplardan arındırmak için kaynar su içerisinde bekletebilirsiniz. Bunların yanı sıra meme ucunuzu temizlemeyi de ihmal etmemelisiniz. Ayrıca ılık bir havluyu göğsünüze koymak ya da ılık bir duş almak, süt akışının hızlanması için faydalı olacaktır.

Anne Sütünü Saklama Koşulları Nelerdir?

Anne sütünü saklamak için cam kap ya da anne sütü saklama poşeti kullanabilirsiniz. Her poşet içerisine bebeğinizin bir öğünde tüketmesi gereken miktarda anne sütü koymanız gerekir. Ayrıca buzdolabına ya da dondurucuya koyacağınız süt kapları, bir süre sonra genleşir. Bu nedenle saklama kaplarının ağzına kadar doldurmamaya özen göstermeniz önem taşır. Bebekler genellikle tek seferde 60 ml ila 12 ml arasında süt tüketir. Bu nedenle saklama kabına 60 ml civarında süt doldurmak işinize yarayacaktır.

Sütünüzü buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz. Sütünüzün kullanım ömrünü artırmak için tercihinizi donduruculardan yana kullanabilirsiniz. Saklama işleminin öncesinde kabın üzerine süt sağma tarihini ve saatini belirten bir sticker yapıştırmak da işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Saklanan Anne Sütünün Ömrü Ne Kadardır?

Anne sütünün saklama süresi, saklanılan yere göre değişiklik gösterir:

-Oda sıcaklığında yaklaşık 3 saat,

-Buzdobabında 3 gün

-Buzlukta 3 ay,

boyunca muhafaza edilebilir.

Buzluktaki Anne Sütü Nasıl Çözülür?

Dondurucuda muhafaza edilen anne sütünün, direkt olarak yüksek ısıya maruz bırakılmaması gerekir. Anne sütünü kademeli olarak çözmek gerekir. Bu nedenle öne buzdolabına koymalı, ardındansa benmari usulü çözdürebilirsiniz. Çözülmekte olan süt sıcaklığının, memeden gelen süt ile aynı ısıda olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca buzluktan çıkardığınız anne sütünü, oda sıcaklığında 1 saatten fazla tutmamanız gerekir. Sütü kullandıysanız bir miktar kaldıysa ya da çözdürüp vazgeçtiyseniz tekrar dondurucuya koymamanız önem taşır.