Zaman nasıl da geçti! Bebeğiniz neredeyse bir aylık. İnişleriyle, çıkışlarıyla asla unutamayacağınız bir ay. İki kişilik bir takımsınız artık, bebeğiniz ve siz… Hızla birbirini takip edecek yeni gelişmelere şahit olmaya hazır mısınız?
Bebeğinizin kıpırdanmaları, ayak ve kollarını sallamaları artık rasgele yaptığı hareketler olmaktan çıkıp bilinçli ve yapmak istediği şeyleri belirten işaretler olmaya yaklaşıyor. Hala bilinçli aksiyon alma kabiliyeti tam olarak olmasa da tesadüfen başarılı olmaya başladığı anlar olacaktır. Bebeğinizin beyni gelişmekte. Nihayetinde birkaç ay sonra, komutlarınıza istinaden hareket edebileceğini bile görebileceksiniz.
Dördüncü haftada bebeğiniz, duyularındaki gelişim sayesinde küçük yeni numaralar yapmaya başlayacak. Mesela; kafasını çevirebilir veya karın üstü yatarken kafasını yukarı doğru kaldırabilir. Görüş alanının netleşmesiyle de yakındaki objeleri takip edebilecek. Bazen şaşı gibi görünmesinden korkmayın, odaklanmak onun için şimdilik zor bir iş. Kulakları ise artık tam anlamıyla duyuyor. Dolayısıyla sürpriz seslere doğru yönelebilir ve tepki verebilir.
Her şey yoluna oturmuş olmasa da bebeğiniz yavaşça kendi ritmini yakalamaya başlıyor gibi. Her ne kadar bazı bebekler hala sıklıkla emmeye devam etse de bazı bebekler artık dört saatte bir gibi daha aralıklı bir düzende beslenmek isteyebilir. Bebeğinizi kendi başına uyumaya alıştırmak istiyorsanız onu gündüz uyandıktan sonraki ilk şekerleme zamanında yalnız bırakmayı deneyebilirsiniz. Akşama göre daha az tedirgin ve daha huzurlu olduğu bu zamanda kendi kendine uyumayı öğrenmesi daha kolay olacaktır.
Boy ve kilo oranının bebekten bebeğe değişim gösterdiğini her zaman aklınızda bulundurmalısınız. Ancak 1. aylık kız bebeklerin en düşük 2950 gr, en yüksek 5400 gr olması beklenirken, erkek bebeklerin ise en düşük 3000 gr, en yüksek 5750 gr olması normaldir. Boy konusuna gelirsek; kız bebekler ortalama 50-59 cm, erkek bebekler için ortalama 51-60 cm her şeyin yolunda olduğuna işaret edebilir.
Eğer bebeğinizde bebek aknesi varsa, bu hafta doruk noktası olabilir. Minik bebeğimin minik yanakları nasıl bu kadar çok sivilceyle dolabilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Sakın sivilcelerini sıkmaya çalışmayın ve doktor tavsiyesi dışında losyon ya da kremler kullanmaktan kaçının. Yüzünü suyla ve hafif bir sabunla yıkamanız yeterli olacaktır. Bu süreç bebeklerin ne kadar hızlı iyileştiklerini görmenizi sağlayacaktır.