13. ve 27. haftalar arasında gerçekleşen ikinci trimester, anneler tarafından hamileliğin en rahat için hamileliğin en rahat geçen dönemi olarak söylenir. Çünkü bu dönemde çoğu erken hamilelik dönemi belirtilerinin yavaş yavaş yok olduğu gözlemleyebilirsiniz.
Karnınız artık hamile görünümünü almaya başlar ve rahminiz ciddi bir şekilde genişler. Bu dönem özel hamilelik kıyafetleri giymeye özen gösterin ve dar kıyafetler giymekten kaçının. Dahası ailenize ve arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu duyurmanız için de harika bir dönemde olduğunuzu unutmayın!
Erken hamilelik dönemi rahatsızlıklarınızın hafiflemesine rağmen alışmanız gereken birkaç yeni semptom olabilir. Trimesterda görülen yaygın şikayetler arasında bacaklarda kramplar ve mide ekşimeleri bulunur.
Bu dönemde iştahınızın artışı birlikte kilo artışınız da hızlanabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde sağlıklı miktarda kilo almaya özen gösterin. Yürüyüş yapın, besin değeri yüksek gıdalar tüketin. Bu dönemde varisli damarlar, sırt ağrıları ve burun tıkantısı fark edebilirsiniz.
Bebeğinize kavuşmak için çok heyecanlı olduğunuzu biliyoruz. Nasıl görüneceğine dair hayaller kurmaya ve onu öpüp koklamak için gün saymaya başladınız bile… Bu hayallerinizi gerçekleştirmek için ne yazık ki biraz daha zamana ihtiyacınız var. İyi haber ise şu; bu dönemde bebeğinizin hareketlerinizi hissedebileceksiniz!
Bazı tarama testleri ikinci trimesterda yer alabilir. Doktorunuzla tıbbi öz geçmişinizi, aile geçmişinizi ve bebeğinizi riske sokabilecek genetik problemleri mutlaka konuşun, danışın. Anatomi ultrasonu 18. ve 22. haftalar arasında gerçekleşebilir. Bu taramada bebeğin vücudu ölçülür ve kalp, beyin, böbrekler ve akciğerin düzgün çalıştığına emin olmak için denetlemeler yapılır. İkinci iyi haberimiz ise bu anatomi taramasında dilerseniz bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz!
İkinci trimesterda doktorlar genelde gebelik şekeri veya gestaşyonel diyabet testleri yapar. Gestasyonel diyabet genelde hamileliğin 26. ve 28. haftalarda saptanabilir. Fakat, eğer aile geçmişinizde diyabet veya diyabet riski varsa bu testi önceden de yaptırabilirsiniz. Bu testte, glukoz değeri yüksek bir içecek içersiniz. Bu şekerli suyu içtikten tam bir saat sonra kan aldırmanız gerekir. Bu test vücudunuzun hamilelik döneminde şekere düzgün tepki verip vermediğini anlamayı sağlar.