Yaklaşık 38 ila 40 haftalık bir süreç olan hamileliğin başlangıç tarihi, son görülen adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir. Konsepsiyonun ikinci haftada gerçekleşmesiyle birlikte muhteşem bir yolculuğa başlamış olursunuz. Birinci trimester ise hamileliğin ilk haftasından 12. haftasına kadar süren dönemedir. İlk birkaç haftada hamilelik semptomlarını tam olarak fark edemeyebilirsiniz fakat bu dönem kadın vücudunun kendisini hamilelik için hazırladığı dönemdir.
Ostrojen ve progesteron hormonlarının salınımındaki artış ile birlikte, embriyonun rahme tutunması için rahim büyür, kan değerlerinizdeki oksijen ve besin değerleri gelişen bebeği desteklemek için artar ve kalp atış hızınız hızlanır.
Bu değişimlerle birlikte görülen erken hamilelik semptomları şu şekilde olabilir;
Bebeğiniz, organ gelişiminin tamamını üçüncü ayın sonuna kadar tamamlamış olacağı için birinci trimester dönemi çok önemlidir. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye dikkat ederken, nöral tüp defektlerini önlemek için yeterli folik asit tüketmeye çok özen gösterin. Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Bazı ilaçlar ciddi hamilelik komplikasyonlarına ve doğumda anormalliklerle doğrudan ilişkili olduğunu unutmayın.
İlk hamilelik testiniz muhtemelen evde kendiniz yaptığınız çubuk testinizdi. Bu tanıyı desteklemek için ilk doktor randevunuzu son adet döneminizden 6 ila 8 hafta sonrasına almalısınız. Hamileliğiniz bir tane daha idrar veya kan testi ile onaylanacaktır.
Bebeğinizin sağlıklı olduğunu kontrol etmek amacıyla doppler cihazı kullanılacak veya ultrason yapılacaktır. Doktorunuz bağışıklığınızı, besin seviyelerinizi ve bebeğinizin sağlığını etkileyecek başka faktörleri kontrol etmek için sizden kan tahlili isteyebilir. Birinci trimesterda düşük yapma ihtimali vardır. Eğer doğum öncesi dönem için özel vitaminler kullanıp zararlı maddelerin tüketiminden kaçınırsanız bu ihtimali düşürmüş olursunuz.
Bazı doktorlar 1.trimester döneminde şarküteri et ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Diyetinizde yapacağınız bu değişimler düşük yapma riskini daha aza indirmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olmaktadır. Fakat diyetinizde ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir değişim için doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Bu süreçte bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şey onunla, doktorunuzun önerileri doğrultusunda, dürüst ve doğrudan bir iletişim içerisinde olmanızdır. Birinci trimester; hamilelik, doğum, emzirme hakkında düşünüp, ebeveynlik konusunda bilgi sahibi olmak için güzel bir dönemdir.